Icoon verzending Freule

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

Hoe kies je de juiste slaapzak?

Een slaapzak kiezen voor je baby is geen gemakkelijke opdracht. Er zijn zoveel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Welke maat heb ik nodig? Wat betekent TOG-waarde? We willen jullie hier zoveel mogelijk in bijstaan.

 

TOG-waarde

Laat ons even uitleggen wat TOG-waarde betekent, TOG staat voor ‘Thermal Overall Grade’. Deze afkorting zal je zeker al wel gezien hebben op babypyjama’s, dekentjes, slaapzakken en dekbedovertrekken. De TOG-waarde geeft aan hoe warm een bepaalde stof/textiel is en hoeveel lichaamswarmte de stof vasthoudt.

Hieronder volgt een schema van het merk Jollein met betrekking tot de TOG-waarde in relatie tot de omgevingstemperatuur. Kamertemperatuur / Totale maximale TOG-waarde.

  • 16-19 °C houdt een TOG-waarde aan van ongeveer 2.5. De richtlijn hiervoor is een luier, romper, slaapzak of deken.
  • 20-22 °C houdt een TOG-waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken.
  • 23-24 °C houdt een TOG-waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken
  • + 24 °C houdt een TOG-waarde aan van ongeveer 0.5. De richtlijn hiervoor is alleen een luier.

De ideale kamertemperatuur bedraagt tussen de 18 en 20°C.  Voel altijd even in de hals van je baby. Is deze vochtig en warm, dan heeft je baby het te warm.

Let op: TOG-waardes mag je niet bij elkaar optellen. Dit heeft te maken met de isolerende luchtlaag die tussen twee lagen in zit.
Deze luchtlaag creëert altijd extra warmte. Luister naar je eigen gevoel en gebruik je gezond verstand.

Winter en tussenseizoen

Deze fijne babyslaapzak heeft afritsbare mouwen. Zo tover je hem om van een TOG-waarde 3.0 voor de koude winterdagen naar een TOG-waarde 2.0 voor de frisse nachten in de lente en het najaar.

Op de foto zie je een slaapzak van het merk Jollein met afritsbare mouwen.

Sfeerbeeld Freule

Zomerslaapzak

De tetra slaapzak is heel licht en bijzonder aangenaam bij warme temperaturen. Tijdens de warme zomernachten volstaat deze slaapzak voor een comfortabele slaap. Deze heeft een TOG-waarde 1.

Op de foto zie je een tetra slaapzak van het merk Trixie.

Sfeerbeeld Freule

Welke maat van slaapzak heb ik nodig?

Van zodra je baby 3 maand is kan je hem/haar laten slapen in een slaapzak.

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen bij een babyslaapzak. De maten 70, 90 en 110cm worden het meest gehanteerd. Het gaat dan om de lengte van schouders tot de onderkant van de slaapzak. De minimale aanbevolen leeftijd bij 70 cm, is drie maanden, de minimale aanbevolen leeftijd bij 90 cm, is zes maanden en de minimale leeftijd bij 110 cm, is 24 maanden. Dit is slechts een richtlijn.

Op de foto zie je enkele slaapzakken van Jollein, deze zijn in onze webshop beschikbaar in de maten 70, 90 en 110cm.

Sfeerbeeld Freule