Icoon verzending Freule

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

Het belang van een loopfiets

Een loopfiets, zo’n schattig fietsje zonder zijwieltjes waarbij je kind zich met de beentjes moet afzetten op de grond om vooruit te komen. Dat is niet alleen leuk speelgoed voor je kind, maar ook heel goed voor zijn ontwikkeling. Er zijn meer redenen waarom elke peuter een loopfiets zou moeten hebben. Lees hieronder meer over de voordelen van een loopfiets, op welke leeftijd een loopfiets nuttig is en tips bij de aanschaf.

Sfeerbeeld Freule
Sfeerbeeld Freule

Waarom een loopfiets?

Er zijn heel veel voordelen aan een loopfiets.

Een loopfiets is goed voor de motorische ontwikkeling. Het kind leert om balans te houden en zich ondertussen voort te bewegen, terwijl hij de fiets in bedwang moet houden.

Een driewieler of loopfietsje is in eerste instantie, net als bijvoorbeeld een loopauto, leuk speelgoed voor kleine kinderen. De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om er even op te stappen en wat te proberen. Eerst voorzichtig binnenshuis, maar al snel hebben ze meer ruimte nodig en wijken ze uit naar de tuin.

Ze leren op deze manier spelenderwijze het evenwicht te bewaren. Eerst is dat nog moeilijk, maar je peuter leert snel.

Je kind leert hiermee, nog meer dan als hij alleen maar zou lopen, om afstand en snelheid in te schatten. Hij moet proberen om nergens tegenaan te botsen en op tijd bochten te maken of af te remmen.

 

Sfeerbeeld Freule

Het gaat snel! In alle opzichten. Je kind leert snel omgaan met deze vereenvoudigde versie van de echte fiets, maar ook zal je zien dat hij of zij er een aardig tempo weet uit te halen.

Prima vervanging voor de buggy dus, als je bijvoorbeeld even snel een broertje of zusje van school moet halen en je geen zin hebt in een treuzelende, wandelende peuter aan je hand. Met de loopfiets is je kind ook zelf actief, hij houdt jouw volwassen wandeltempo prima bij en vindt het vast en zeker nog leuk ook.

Het écht leren fietsen is niet eenvoudig, dit omdat er op zoveel dingen tegelijk gelet moet worden. Een loopfiets is een mooie tussenstap. Geen gedoe dus met moeilijke trappers of omvallen, want de voetjes staan, indien nodig, snel op de grond. Met een loopfiets leert je kind snel sturen, bochten maken én zijn evenwicht bewaren!

De overstap naar een “echte” fiets gaat straks makkelijker. Je zult zien dat ervaren loopfietsertjes veel minder moeite hebben om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Kinderen die geen moeite meer hebben met het bewaren van hun evenwicht en met sturen, kunnen al hun aandacht besteden aan het leren trappen en remmen. Ze beginnen zo al met een voorsprong ten opzichte van kinderen die zijwieltjes gewend waren.

 

Vanaf welke leeftijd is je kind klaar voor een loopfiets?

Het hangt natuurlijk een beetje van het kind af. De snelheid waarmee een kind zich motorisch ontwikkelt, is niet voor ieder kind gelijk maar in het algemeen kun je zeggen dat na de eerste verjaardag de meeste kinderen beginnen met lopen.

Gedurende het tweede levensjaar is een loopfietsje met vier of drie wielen dan een idee. Het fietsje kan zo niet omvallen. Je kindje kan zich met de voetjes afdrukken tegen de grond om zo vooruit te komen. Het gaat nu voornamelijk om de loopbeweging en het opdoen van meer kracht.

Vanaf ongeveer 2,5 jaar zijn veel kinderen toe aan een loopfiets met twee wielen. Ze kunnen nu hun evenwicht beter leren bewaren en zullen het leuk vinden om te proberen met de fiets vooruit te komen.

Sfeerbeeld Freule
Sfeerbeeld Freule

Waar moet je op letten bij de aankoop van een loopfiets?

Het is handig als je een fiets koopt waarbij je je zadel en stuur in hoogte kunt verstellen. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind er jaren plezier mee kan beleven.

Het stuur moet zo ingesteld staan dat het kindje niet teveel omlaag hoeft te kijken en met licht gebogen armen comfortabel kan zitten.

Ook het zadel moet de juiste hoogte hebben, je kind moet makkelijk met de benen bij de grond kunnen en tijdens het lopen de benen gebogen kunnen houden. Zo kan hij zich goed met kracht afzetten.

Let bij de aankoop erop dat ook het frame niet te hoog is, het kind moet er makkelijk op en af kunnen stappen.

Is een rem nodig op een loopfiets? Voor de kleinsten is het weer een extra moeilijke handeling, vaak remmen ze ook wel met de voeten. Pas als je kind echt hard gaat rijden op straat én handig genoeg is om te leren remmen met een rem, is het nuttig om een bandenrem, velgrem of trommelrem op de loopfiets te hebben.