Icoon verzending Freule

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

GRATIS verzending vanaf €60 - verzending 1 à 3 werkdagen - Afhalen in de winkel

Sfeerbeeld Freule

We komen het steeds vaker tegen bij veel artikelen die we kopen. Maar wat is precies het verschil tussen regulier katoen en biologisch katoen?

De stof katoen wordt gemaakt van de pluizige bloemen van de katoenplant. Deze moeten veel bespoten worden tegen ongedierte, want ze zijn erg gevoelig voor ziektes. Daarnaast worden katoenplanten ingespoten met een chemisch middel om te zorgen dat de katoenbollen makkelijker los komen van de stengels en de bladeren. Dit alles zorgt ervoor dat de grond uitdroogt en minder vruchtbaar wordt. Hierdoor is er elk jaar meer water en kunstmest nodig om te zorgen dat de planten genoeg blijven produceren, zo veel zelfs dat de meeste akkerlanden met katoenplanten om de 5 jaar een jaar lang onbruikbaar zijn.

Wat is biologisch katoen precies?

Het verschil bij biologisch katoen zit niet in het materiaal, maar in de werkwijze. Bij biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast maken de boeren gebruik van wisselteelt, wat inhoudt dat ze per jaar variëren wat voor gewas er op het land groeit. Hierdoor blijft de kwaliteit van de grond hoger, dus vochtiger, minder gevoelig voor plagen en vruchtbaarder. Er is dus minder water en mest nodig om prachtig katoen te laten groeien.

Voor een gemiddeld wit T-shirt is echter 2.000 liter water nodig om dit te produceren, terwijl hetzelfde T-shirt, maar dan van een biologisch katoen, ongeveer 60% minder water kost om te produceren.

Daarnaast is het ook beter voor de mensen die op het land werken. Je moet je voorstellen dat de katoenmedewerkers dag in dag uit op het land staan om eerst de planten te zaaien, te verzorgen en vervolgens te plukken (met de hand of machinaal). Op de gewone katoenplantages komen deze mensen dus dagelijks in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Sfeerbeeld Freule
Sfeerbeeld Freule

Hoe zit het met de kwaliteit van biologisch katoen?

Je kunt niet aan een product zien of het biologisch of gewoon katoen is. Het verschil zit in de behandeling van de grondstof. Biologisch katoen is wel vaak van hogere kwaliteit omdat de grondstof beter verzorgd is en niet in aanraking is geweest met giftige stoffen. Gewoon katoen wordt wel veel gewassen om alles eruit te krijgen (vandaar het hoge water verbruik), maar er blijft toch altijd iets achter. Heeft je kleintje een gevoelige huid, probeer dan eens biologisch katoen te dragen. De kans is groot dat hij/zij daarvan geen last heeft!